vineri, 18 februarie 2011

Ultima explozie solara !

Puternica erupţie solară ce a afectat deja comunicaţiile prin radio în China, poate afecta şi liniile de înaltă tensiune dar şi sateliţii aflaţi pe orbita circumterestră, conform unui anunţ NASA.Masiva pată solară formată, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este de dimensiunea planetei Jupiter, este cea mai puternică erupţie solară din ultimii 4 ani, conform NASA. Erupţia de clasa X, cea mai puternică categorie de erupţii, s-a produs marţi la ora 01:56 GMT. “Erupţiile din clasa X sunt cele mai puternice evenimente solare. Ele pot bloca radiocomunicaţiile, pot provoca furtuni de radiaţii de lungă durată, pot afecta şi telecomunicaţiile şi reţelele electrice”, se precizează în comunicatul NASA, potrivit Agerpres. Observatorul de dinamică solară al NASA (Solar Dynamics Observatory) a surprins o ejecţie uriaşă de masă coronală asociată erupţiei ce se îndreaptă spre Pământ cu viteza de 900 kilometri pe secundă. Primele particulele de plasmă puternic ionizate au ajuns în contact cu Pământul joi la ora 03:00 GMT.
Administraţia Meteorologică chineză a anunţat deja că erupţia solară a blocat comunicaţia radio pe unde scurte în sudul Chinei, provocând “tulburări subite în ionosferă” şi a avertizat că alte erupţii solare masive ar putea să se producă în următoarele trei zile.

Un comentariu:

  1. Buna, iti scriu in speranta unui schimb de linkuri. Daca doresti sa faci un schimb cu http://auto-iasi.blogspot.com/ lasa-mi un comentariu cu titlul pe care il doresti si linkul
    Un an nou fericit iti doresc

    RăspundețiȘtergere